Preuranjena ejakulacija

Što je preuranjena ejakulacija i kako se manifestira?

Ejakulacija je oslobađanje sjemena iz penisa tijekom orgazma. Kad se ejakulacija dogodi brže nego što biste vi ili vaš partner željeli, to je poznato kao prerana ejakulacija.

Prerana ejakulacija je uobičajena. Otprilike svaki treći muškarac u dobi od 18 do 59 godina u određenom trenutku doživi preranu ejakulaciju.

Prerana ejakulacija je također poznat kao:

• brza ejakulacija
 prerani vrhunac
 rana ejakulacija

Je li prerana ejakulacija vrsta seksualne disfunkcije?

Prerana ejakulacija se smatra vrstom seksualne disfunkcije. Seksualna disfunkcija odnosi se na bilo koju od nekoliko vrsta problema zbog kojih par ne može u potpunosti uživati u seksualnoj aktivnosti.

Prerana ejakulacija nije isto što i erektilna disfunkcija. Erektilna disfunkcija je nemogućnost postizanja i održavanja erekcije koja omogućuje zadovoljavajuće seksualno iskustvo.

Koji su simptomi preuranjene ejakulacije?

Povremene epizode preuranjene ejakulacije obično nisu razlog za zabrinutost. Možda će vam trebati liječenje ako se preuranjena ejakulacija često javlja ili se javlja dulje vrijeme.

Glavni simptom preuranjene ejakulacije je redovita nemogućnost odgađanja ejakulacije više od minute nakon penetracije tijekom spolnog odnosa. Brzi vrhunac tijekom masturbacije također može biti problem za neke ljude.

Ako ponekad doživite preranu ejakulaciju, a drugi put normalnu, možda će vam biti dijagnosticirana prirodna varijabilna preuranjena ejakulacija.
Prerana ejakulacija se obično kategorizira kao cjeloživotna ili stečena

• Cjeloživotno (primarno) znači da ste ovo iskustvo imali uvijek ili gotovo uvijek od svog prvog seksualnog iskustva.
• Stečena (sekundarna) znači da ste u životu imali dugotrajnije ejakulacije, ali ste razvili.

Preuranjena ejakulacija događa se kad muškarac ejakulira prije tijekom spolnog odnosa nego što bi on ili njegova partnerica htjeli. Prerana ejakulacija česta je pojava kod muškaraca te se procjene razlikuju, ali čak 1 od 3 muškarca kaže da ponekad doživi ovaj problem.

Sve dok se to rijetko događa, to nije razlog za zabrinutost. Međutim, možda će vam biti dijagnosticirana prijevremena ejakulacija ako:

• Uvijek ili gotovo uvijek ejakulirajte u roku od jedne minute od penetracije
• Ne možete odgoditi ejakulaciju tijekom odnosa cijelo ili gotovo cijelo vrijeme
• Osjećajte se uznemireno i frustrirano i kao rezultat izbjegavajte seksualnu intimnost

Psihološki i biološki čimbenici mogu igrati ulogu u preranoj ejakulaciji. Iako se mnogi muškarci osjećaju posramljeno razgovarajući o tome, prerana ejakulacija često je stanje koje se može izliječiti. Lijekovi, savjetovanje i seksualne tehnike koje odgađaju ejakulaciju – ili njihova kombinacija – mogu pomoći poboljšati seks za vas i vašeg partnera.

Što uzrokuje preuranjenu ejakulaciju?

Postoje psihološke ili emocionalne komponente prerane ejakulacije, ali postoje i drugi čimbenici koji mu pridonose.

Neke psihološke komponente mogu biti privremene. Na primjer, osoba je možda imala preranu ejakulaciju tijekom ranih seksualnih iskustava, ali kako su odrastale i imale više seksualnih susreta, naučile su strategije koje pomažu odgoditi ejakulaciju.

Isto tako, prerana ejakulacija može postati problem kako osoba stari i ima više problema s održavanjem erekcije.

Prerana ejakulaciju mogu uzrokovati osnovni uvjeti ili zabrinutost za mentalno zdravlje, uključujući:

• loša slika tijela ili loše samopouzdanje
• depresija
• povijest seksualnog zlostavljanja, bilo kao počinitelj, bilo kao žrtva ili preživjeli

Krivnja također može uzrokovati žurbu kroz seksualne susrete, što može dovesti do prerane ejakulacije.

Ostale stvari koje mogu dovesti do prerane ejakulacije uključuju:

• brinući se zbog prerane ejakulacije
• tjeskoba zbog ograničenog seksualnog iskustva
• problemi ili nezadovoljstvo u vašoj trenutnoj vezi
• stres

Fizički uzroci također mogu igrati glavnu ulogu u preranoj ejakulaciji. Ako imate problema s održavanjem erekcije zbog erektilne disfunkcije, možete požuriti kroz spolni odnos tako da ga dovršite prije nego što izgubite erekciju.

Abnormalne razine određenih hormona, poput testosterona, ili kemikalija koje proizvode živčane stanice nazvane neurotransmiteri mogu pridonijeti preranoj ejakulaciji. Upala prostate ili mokraćne cijevi također može uzrokovati brojne simptome, uključujući preranu ejakulaciju i erektilnu disfunkciju.

Kada i kako potražiti pomoć?

Razgovarajte s liječnikom ako preuranjena ejakulacija:

• se događa ili se dogodilo dovoljno puta da uzrokuje probleme u vezi
čini da se osjećate samosvjesno
• sprječava vas u ostvarivanju intimnih odnosa

Možete započeti s liječnikom primarne zdravstvene zaštite ili potražiti urologa. Urolog je liječnik koji se bavi zdravljem mokraćnog sustava i muškom spolnom funkcijom.

Kad posjetite svog liječnika, imajte na raspolaganju sljedeće podatke:

• Koliko dugo ste seksualno aktivni?
• Kada je PE postao problem?
• Koliko često se PE javlja?
Koliko vremena obično treba prije nego što ejakulirate tijekom odnosa i kada masturbirate?
• Koristite li droge ili lijekove koji mogu utjecati na seksualne performanse?
• Jeste li imali seksualne susrete koji su uključivali “normalnu” ejakulaciju? Ako da, što je bilo drugačije u vezi s tim iskustvima i vremenima kada je PE bio problem?

Uz rad s urologom ili drugim liječnikom, možda će vam se savjetovati da radite i sa stručnjakom za mentalno zdravlje koji je specijaliziran za seksualnu disfunkciju.

Metode i tehnike liječenja prerane ejakulacije

U nekim ćete slučajevima možda moći liječiti preranu ejakulaciju s nekim promjenama u vašoj seksualnoj rutini.

Možda će vam se savjetovati da masturbirate sat vremena prije odnosa, jer vam to može pomoći u odgađanju ejakulacije s partnerom.

Možete pokušati i privremeno izbjeći spolni odnos i uključiti se u druge seksualne aktivnosti i igrati se s partnerom. To može pomoći u ublažavanju pritiska prilikom izvođenja odnosa.

Što je start-stop tehnika?

Pomoću start-stop tehnike, partner stimulira vaš penis sve dok ne budete blizu ejakulacije. Tada bi vaš partner trebao prestati dok ponovno ne osjetite da imate kontrolu.

Zamolite svog partnera da to ponovi još dva puta. Zatim se uključite u četvrti pokušaj, dopuštajući si ejakulaciju.

Američko urološko udruženje preporučuje da to pokušate tri puta tjedno sve dok ne osjetite da imate bolju kontrolu nad ejakulacijom.

Metoda stiskanja vrha penisa

Metodom stiskanja vaš partner stimulira vaš penis dok ne budete blizu ejakulacije. Tada vaš partner čvrsto stisne vaš penis sve dok vam erekcija ne počne slabiti. To bi vam trebalo pomoći da bolje osjetite osjećaj neposredno prije vrhunca, tako da možete razviti bolju kontrolu i odgoditi ejakulaciju.

Ove strategije mogle bi potrajati nekoliko tjedana da postanu učinkovite i ne postoji jamstvo da će one same riješiti problem.

Ojačajte dno zdjelice

Određene vježbe za mišiće također mogu pomoći. Konkretno, možda će vam dobro doći vježbe dna zdjelice.

Da biste pronašli mišiće dna zdjelice, koncentrirajte se na zaustavljanje mokrenja u ili pomoću određenih mišića kako biste spriječili propuštanje plinova. Jednom kad shvatite gdje su mišići, možete vježbati vježbe poznate kao Kegelovi manevri. Možete ih raditi stojeći, sjedeći ili ležeći.

Da biste izveli Kegelove manevre:

• Zatežite mišiće dna zdjelice brojeći do tri.
• Opustite ih brojanjem do tri.
• Učinite to nekoliko puta zaredom tijekom dana
• Odradite do tri serije po 10 ponavljanja svaki dan.

Kad radite Kegelove vježbe, pripazite da ne koristite mišiće trbuha ili stražnjice umjesto mišića dna zdjelice.

Trening mišića također može potrajati tjednima ili mjesecima da biste napravili razliku, ovisno o tome je li to korijen vaše preuranjene ejakulacije.

Smanjite osjetljivost penisa

Smanjenje osjetljivosti vašeg penisa tijekom odnosa također može pomoći.

Nošenje kondoma može smanjiti osjetljivost taman toliko da vam pomogne da duže održavate erekciju bez ejakulacije.

Postoje čak i kondomi koji se prodaju za „kontrolu ejakulacije“. Ovi kondomi sadrže lijekove kao što je benzokain koji pomažu lagano utrnuti živčane reakcije vašeg penisa.

Također može biti korisno nanošenje sredstava za “trnjenje” izravno na penis oko 15 minuta prije odnosa, ali prvo porazgovarajte o svojim mogućnostima sa svojim liječnikom.

Sredstva za potenciju

Ako je erektilna disfunkcija faktor koji doprinosi preranoj ejakulaciji, razgovarajte sa svojim liječnikom o lijekovima za erektilnu disfunkciju, poput tadalafila (Cialis) i sildenafila (Kamagra,Viagra). Oni vam mogu pomoći u održavanju erekcije, što bi moglo dovesti do odgođene ejakulacije.

Tim i drugim lijekovima protiv erektilne disfunkcije ponekad može potrajati sat vremena da počnu djelovati.

Razgovarajte sa svojim partnerom

Ako doživite preranu ejakulaciju, važno je o tome razgovarati s partnerom, umjesto da ga ignorirate ili negirate da postoji. Budite mirni i razgovarajte o svojim mogućnostima.

Oboje biste trebali razumjeti sljedeće:

• Prerana ejakulacija je obično izlječivo stanje.
• To je vrlo učestal poremećaj kod muškaraca u svim dobnim skupinama.
• Istraživanje uzroka i liječenja prerane ejakulacije može pomoći u rješavanju drugih odnosa u vezi ili dovesti do liječenja anksioznosti, depresije ili drugih poremećaja raspoloženja, kao i hormonalnih ili drugih fizičkih uzroka.

Zaključak

Možda ćete uspjeti prevladati preranu ejakulaciju nakon pokušaja kombinacije terapije, vježbi ili lijekova.

Vi i vaš partner možda ćete moći uživati u seksualno ispunjenoj i intimnoj vezi s manje naglaska na snošaju. Fokusirajte se na oralni seks i upotrebu seksualnih igračaka dok tražite liječenje prerane ejakulacije.

Ili potražite načine da poboljšate svoju emocionalnu bliskost neseksualnim aktivnostima.

Ključno je shvatiti da se prerana ejakulacija obično može riješiti i da je to samo jedan dio fizičke veze para. Podržavanje i razumijevanje međusobnih potreba i briga najbolji je način da pristupite tjelesnom odgoju ili bilo kojem izazovu s kojim se susrećete u paru.