Odgođena ejakulacija

Što je odgođena ejakulacija?

Odgođena ejakulacija događa se kada muškarcu treba više od 30 minuta seksualne stimulacije da bi postigao orgazam i ejakulaciju.

Odgođena ejakulacija ima više uzroka, uključujući anksioznost, depresiju, neuropatiju i reakcije na lijekove.

Nijedan lijek nije posebno odobren za odgođenu ejakulaciju, ali pokazalo se da pomažu lijekovi koji se koriste za stanja poput Parkinsonove bolesti.

Odgođena ejakulacija uobičajeno je zdravstveno stanje. Ovo se stanje naziva i “oslabljena ejakulacija”, kada muškarcu treba dulje razdoblje seksualne stimulacije da ejakulira.

U nekim se slučajevima ejakulacija uopće ne može postići. Većina muškaraca s vremena na vrijeme doživi odgođenu ejakulaciju, ali za druge to može biti životni problem.

Iako ovo stanje ne predstavlja ozbiljne medicinske rizike, ono može biti izvor stresa i može stvoriti probleme u vašem spolnom životu i osobnim odnosima. Međutim, dostupni su tretmani.

Koji su simptomi odgođene ejakulacije?

Odgođena ejakulacija događa se kada muškarcu treba više od 30 minuta seksualne stimulacije da bi postigao orgazam i ejakulaciju. Ejakulacija je kada se sjeme ispušta iz penisa. Neki muškarci mogu ejakulirati samo ručnom ili oralnom stimulacijom. Neki uopće ne mogu ejakulirati.

Cjeloživotni problem s odgođenom ejakulacijom vrlo se razlikuje od problema koji se razvija kasnije u životu. Neki muškarci imaju generalizirani problem u kojem se odgođena ejakulacija javlja u svim seksualnim situacijama.

Za ostale muškarce to se događa samo s određenim partnerima ili u određenim okolnostima. To je poznato kao “situacijski odgođena ejakulacija.”

U rijetkim slučajevima odgođena ejakulacija je znak pogoršanja zdravstvenih problema poput srčanih bolesti ili dijabetesa.


Što uzrokuje odgođenu ejakulaciju?

Mnogo je potencijalnih uzroka odgođene ejakulacije, uključujući psihološke probleme, kronična zdravstvena stanja i reakcije na lijekove.

Psihološki uzroci odgođene ejakulacije mogu se pojaviti zbog traumatičnog iskustva. Kulturni ili vjerski tabui mogu seksu dati negativnu konotaciju. Anksioznost i depresija mogu potisnuti seksualnu želju, što može rezultirati odgođenom ejakulacijom.

Stres u vezi, loša komunikacija i ljutnja mogu pogoršati odgođenu ejakulaciju. Razočaranje u seksualnoj stvarnosti s partnerom u usporedbi sa seksualnim maštarijama također može rezultirati odgođenom ejakulacijom. Muškarci s ovim problemom često mogu ejakulirati tijekom masturbacije, ali ne i tijekom stimulacije s partnerom.

Određene kemikalije mogu utjecati na živce koji sudjeluju u ejakulaciji. To može utjecati na ejakulaciju sa i bez partnera.

Svi ovi lijekovi mogu uzrokovati odgođenu ejakulaciju:

• Antidepresivi, poput fluoksetina (Prozac)

• Antipsihotici, poput tioridazina (Mellaril)

• Lijekovi za visoki krvni tlak, poput propranolola (Inderal)

• Diuretici

• Alkohol

Operacije ili traume također mogu uzrokovati odgođenu ejakulaciju. Fizički uzroci mogu uključivati:

• Oštećenje živaca kralježnice ili zdjelice

• Određene operacije prostate koje uzrokuju oštećenje živaca

• Bolest srca koja utječe na krvni tlak u regiji zdjelice

• Infekcije, posebno infekcije prostate ili mokraće

• Neuropatija ili moždani udar

• Nizak hormon štitnjače

• Niska razina testosterona

• Urođene mane koje narušavaju proces ejakulacije

• Privremeni problem ejakulacije može uzrokovati tjeskobu i depresiju. To može dovesti do recidiva, čak i kad je osnovni fizički uzrok riješen.

Kako tretirati odgođenu ejakulaciju?

Liječenje će ovisiti o osnovnom uzroku. Ako ste imali životnih problema ili nikada niste ejakulirali, urolog može utvrditi imate li strukturnu urođenu manu.

Vaš liječnik može utvrditi je li uzrok lijek. Ako je to slučaj, učinit će se prilagođavanje vašeg režima uzimanja lijekova i nadzirat će se vaši simptomi.

Neki lijekovi korišteni su za pomoć pri liječenju odgođene ejakulacije, ali niti jedan nije posebno odobren za to. Prema ispitivanjima, ti lijekovi uključuju:

• Ciproheptadin (periaktin), lijek za alergije

• Amantadin (Symmetrel), lijek koji se koristi za liječenje Parkinsonove bolesti.

• Buspiron (Buspar), lijek protiv tjeskobe.

Psihološko savjetovanje može pomoći u liječenju depresije, anksioznosti i strahova koji pokreću ili nastavljaju odgođenu ejakulaciju. Seksoterapija također može biti korisna u rješavanju osnovnog uzroka seksualne disfunkcije. Ova vrsta terapije može se provesti sama ili s vašim partnerom.

Zaključak

Mnogo je mogućih uzroka odgođene ejakulacije. Bez obzira na uzrok i dostupne tretmane, nemojte se sramiti ili se bojati razgovarati.

Traženjem pomoći možete dobiti psihološku i fizičku podršku potrebnu za rješavanje problema i uživanje u ispunjenijem seksualnom životu.